Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tobiano/Overo/Tob(v)ro

16. 3. 2014
Ahojky.
Vím, že hodně lidí má problém s určováním barvy paintů.
Na stránce PHAA (Australská asociace chovatelů Paintů) jsem našla zajímavé obrázky zbarvení koní - Tobiano; Overo a Tovero. Myslím, že by vám to mohlo dost pomoci.
Obrázky, prosím, kopčit pouze se zdrojem.
Text je můj, takže NEKOPČIT!
 
TOBIANO - Všimněte si, že bílá barva jde vždy přes hřbet (mezi kouhotkem a ohonem). Koně této barvy mají na hlavě pouze malé odznaky (hvězdu, šňupku, lysinu); nikdy ne lucernu nebo bílou tvář . Nohy jsou vysoko bílé, skvrny oválné (bez "okousaných" okrajů), ohon je tmavý nebo dvoubarevný. Tobiano se narodí pouze, pokud je jeden z rodičů Tobiano.
OVERO - Koně toho zbarvení mají nejčastěji lucernu nebo bílou tvář, bílá barva mezi kohoutkem a ohonem nejde nikdy přes hřbet. Nohy jsou tmavé nebo s menšími bílými znaky ("ponožkami" - tobiano má "punčochy"), bílé "okousané" skvrny na těle a krku působí, že je kůň "orámovaný" tmavou barvou. Ohon je obvykle jednobarevný. Oči jsou často modré (častěji než v případě zbarvení Tobiano a Sabino). Připuštění dvou koní ve zbarvení Overo může mít za následek vzniku Syndromu Smrtící Bílé. To může být problém ve chvíli kdy je kůň, zaregistrovaný jako jednobarevný, nosičem overo genu.
Overo musí mít vždy alespoň jednoho rodiče overo.
TOVERO=TOBERO - Zkížení koní Tobiano a Overo získáte koně Tobiano, Overo, jednobarevného, Tobiano-Overo. Kůň typu TOBERO má obvykle na jedné straně overo zbarvení a na druhé tobiano. Může, ale mít také prostě "promícháné" zbarvení po těle.
Z článku jsem vytáhla vše podstatné, tak snad Vám to trochu pomohlo :-)
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář